“JEDAN DAN NA ZEMLJI” I DECENIJA EKOPOLISA
25.04.2012
Dan planeta Zemlje, 22.april.2012. obeležen je u Nišu projekcijom trailera dokumentarnog filma “Jedan dan na zemlji” (One day on Earth) i završnim izveštajem Nacionalnog komiteta planetarne kampanje Clean up the World-Očistimo svet, o rezultatima građanskog aktivizma organizacija civilnog društva, upravama  i ustanovama na uređenju životne sredine u Srbiji u protekloj godini.

Učesnike ovog događaja i predstavnike Grada Niša-Gradske opštine Palilula i NKC-a, koji su podržali ovaj program, pozdravio je Dragan Vidojković, glavni urednik EKOPOLIS-a, Medijske ekološke mreže Srbije i umetnički direktor EKOpolis festa. Film “Jedan dan na zemlji”(One day on Earth) je globalno dokumentarno beleženje aktivnosti koje su se dogodile u jednom danu, u životu ljudi širom sveta i autorski je projekat režisera Kyle Ruddicka i producenta Brandona Litmana. Posredstvom “ekopolis mreže” i autori iz Srbije pristupiće ovom medijskom projektu, naglasio je Vidojković.

EKOPOLIS ove godine obeležava deset godina produkcije i emitovanja jedinstvene tv emisije “zeleni gradovi”. Do sada je snimljeno i emitovano na gradskoj televiziji Banker više od 450 tv emisija EKOPOLIS-a, rekao je Dragan  Vidojković, što iznosi oko 350 sati snimljenog programa o aktivnostima zajednice u zaštiti i uređenju životne sredine u jednom gradu, u Srbiji, posebno u regionu Evrobalkan.

Po rečima Andrijana Tasića koordinatora prvog Lokalnog ekološkog plana Niša, “ovaj projekat je podržala opština Niš kao deo medijske promocije LEAPA početkom 2002.godine. Autori produkcije i ekološke mreže EKOPOLIS nastavili su sa velikim uspehom da beleže ekološke aktivnosti u Nišu i Regionu. Značajan jubilej ekološkog aktivizma i medijske sinergije naše sredine - naglasio je Andrijan Tasić, koja je početkom novog milenijuma kao primer dobre prakse Srbije i Evrope, predstavljena na svetskom samitu o održivom razvoju u Johanesburgu.

Povodom obeležavanja Dana planete zemlje, saopštena je I odluka EKOpolis mreže i Nacionalnog komiteta svetske ekološke kampanje Clean up the World - Očistimo svet, za Srbiju, o dodeli  100 priznanja najuspešnijim organizacijama civilnog društva, ustanovama, preduzećima, medijima, lokalnim upravama i pojedincima za izuzetan doprinos obrazovanju za održivi razvoj i podsticaju građanske inicijative u zaštiti životne sredine u Regionu. Priznanja će biti uručena na Svetski dan životne sredine.